Ciągi arytmetyczne/geometryczne
Zekzt: Sprawdź, czy liczby: √3−1/3 , 3−√3/6 , √3−1/4 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego.
15 kwi 18:16
Gangster: bedzie to ciag geometryczny jesli a2/a1 = a3/a2
16 kwi 00:20
wredulus_pospolitus:
jak już kopiujesz skądś to przynajmniej popraw pierwiastki i (przede wszystkim) dodaj NAWIASY
16 kwi 01:13
Zekzt: √3−13 , 3−√36 , √3−14
Skorygowane − dopiero teraz zauważyłem po lewej instrukcję jak tutaj wyglądają kody do
konkretnych znaków.
Przepraszam za pierwszy nieczytelny opis.
16 kwi 18:04
wredulus_pospolitus:
więc sprawdzasz czy zachodzi:
16 kwi 18:08
wredulus_pospolitus:
źle
powinno być
16 kwi 18:09
Mila:
a, b,c − kolejne wyrazy c. g⇔ b
2=a*c
| | 3−√3 | | √3−1 | | √3−1 | |
( |
| )2= |
| * |
| |
| | 6 | | 3 | | 4 | |
Potrafisz wykonać te działania?
16 kwi 18:18
ford:
W tym ciągu mamy:
| | √3−1 | |
a1 = |
| (pierwszy wyraz ciągu) |
| | 3 | |
| | 3−√3 | |
a2 = |
| (drugi wyraz) |
| | 6 | |
| | √3−1 | |
a3 = |
| (trzeci wyraz) |
| | 4 | |
Liczby a
1, a
2, a
3 są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego, gdy zachodzi równość
Trzeba wstawić i sprawdzić:
Mnożymy "na krzyż"
| 3−√3 | | 3−√3 | | √3−1 | | √3−1 | |
| * |
| = |
| * |
| |
| 6 | | 6 | | 3 | | 4 | |
| (3−√3)(3−√3) | | (√3−1)(√3−1) | |
| = |
| |
| 6*6 | | 3*4 | |
| 9−3√3−3√3+√9 | | √9−√3−√3+1 | |
| = |
| |
| 36 | | 12 | |
Wyciągamy przed nawias wspólny czynnik w liczniku:
Doprowadzamy mianowniki do postaci abyśmy mogli skrócić ułamki:
Skracamy ułamki:
Na lewo i na prawo od znaku równości jest ta sama liczba.
Oznacza to, że odp. na pytanie brzmi tak: liczby są kolejnymi wyrazami ciągu geometrycznego
16 kwi 18:23
ford:
Uwaga! Niektórzy oznaczają wyrazy ciągu jako a
1, a
2, a
3 a niektórzy jako a, b, c
| | a2 | | a3 | |
warunek |
| = |
| jest równoważny |
| | a1 | | a2 | |
Równania typu
możemy uprościć do postaci
x*t = y*z
Proces tego upraszczania nazywa się potocznie "mnożeniem na krzyż"
| | b | | c | |
stąd wynika, że warunek |
| = |
| można zastąpić równoważnym i prostszym warunkiem |
| | a | | b | |
b*b = a*c
czyli b
2 = a*c
16 kwi 18:26