Ciągi arytmetyczne/geometryczne
Zekzt: W ciągu arytmetycznym (a n ) dane są: a 3 = 5 oraz a 6 = – 7. Wyznacz pierwszy wyraz tego
ciągu oraz różnicę.
15 kwi 18:15
Eta:
a6=a3+3r ⇒ r=.....
a1=a3−2r =......
15 kwi 19:13
Sebulbaaa: a3 = 5, a6= −7. Wzór na n−ty wyraz ciągu arytmetycznego wyraża się: an = a1 + (n−1)*r
a3= a1 + 2*r = 5
a6 = a1 + 5*r = −7
| ⎧ | a1+2r=5 | |
| ⎩ | a1+5r=−7 | rozwiązujesz układ równań i dostajesz:
|
Różnica wynosi −4, a pierwszy wyraz ciągu 13. Sprawdzenie: a6 = 13 + (6−1)*(−4) = 13 − 20 = −7
15 kwi 19:16
Eta:
Szkoda czasu i atłasu

3r= −7−5 ⇒ r= −4
a
1=5+8 = 13
i po ptokach
15 kwi 19:19
Sebulbaaa: Niby szkoda, ale chciałem wyjaśnić w jak najlepszy sposób

Mam nadzieję, że moje wypociny się
przydadzą
15 kwi 20:07
Bogdan:
| | −7 − 5 | |
albo od razu r = |
| = −4 i a1 = (jak u Ety) |
| | 6 − 3 | |
| | an − ak | |
Korzystamy z zależności: r = |
| |
| | n − k | |
15 kwi 20:25
Eta:
15 kwi 20:36