Ciągi arytmetyczne/geometryczne
Zekzt: Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym 𝑎𝑛 = 3𝑛 + 5𝑛2 . Ile wyrazów tego ciągu ma wartość 344 ?
Odpowiedź
uzasadnij wykonując odpowiednie obliczenia.
15 kwi 18:15
PW:
a
k+1 − a
k = 3(k+1) + 5(k+1)
2 − 3k − 5k
2 = 3 + 5(2k + 1) = 8 + 10k
− nie jest to ciąg arytmetyczny (różnica kolejnych wyrazów nie jest stała).
| ak+1 | | 3(k + 1) + 5(k+1)2 | | 3 + 10k + 5 | |
| = |
| = 1 + |
| = |
| ak | | 3k + 5k2 | | 3k + 5k2 | |
− nie jest to ciąg geometryczny (iloraz kolejnych wyrazów nie jest stały).
Dlaczego więc dałeś tytuł Ciągi arytmetyczne/geometryczne? Dla zmylenia przeciwnika?
15 kwi 19:32
Mila:
5n
2+3n=344, n∊{1,2,3...}
5n
2+3n−344=0
Δ=9+4*5*344=6889
√Δ=83
| | −3−83 | | −3+83 | |
n= |
| <0 lub n= |
| =8 |
| | 10 | | 10 | |
dla n=8 mamy a
8=344
Jeden wyraz.
15 kwi 19:37
Eta:
an=344 i n∊N+
rozwiąż równanie
5n2+3n−344=0 i pamiętaj,że n∊N+
.........
Odp: tylko ósmy wyraz a8=344
sprawdzenie
3*8+5*82 =.....
15 kwi 19:38
ABC:
PW a zauważyłeś że gdyby zamienić a
n na S
n to jest to suma wyrazów ciągu arytmetycznego?
Dajcie człowieka a paragraf się znajdzie jak to mówią
15 kwi 19:39
Eta:
"gdybanie" ?
15 kwi 19:41
ABC:
siedzę w domu i uczę zdalnie to gdybam sobie

jutro ze szmatą na twarzy na zakupy na
co mi przyszło...
15 kwi 19:43
PW: Nie poprawiam treści zadań. Jak widać Szanowne Koleżanki też nie.
15 kwi 19:44
Zekzt: Bardzo dziękuję za info, dałem taki tytuł bo taki też miałem na rozpisce z kartką tych 3 zadań
jakie wrzuciłem.
Czy treść jest poprawna − nie wiem, bo nie wiem co autor zadania miał na myśli =)
Wrzuciłem 1:1 tak jak stało na karcie zadań.
Bardzo dziękuję za pomoc bo moja latorośl nie jest orłem z matematyki a ja już jestem stary
chłop i jakieś bardziej skomplikowane zadania czasem mnie przerastają.
Chwała opatrzności są takie świetne fora, bo bez ludzi jak wy część rodziców jak ja było by z
ręką w nocniku.
15 kwi 20:37
Mila:
No to "wrzuć " na forum młodego, to wyjaśnimy wątpliwości.
Młodzi ledwo wyjdą z kołyski to zaraz bawią się komputerem a do zadań Tatę wysyłają na forum.

Pozdrawiam.
15 kwi 21:13