funkcja wykladnicza
Hashiri: Czy funkcja f(x)=|2
x−1| ma asymptote y=1

bo w zasadzie przechodzi ona prze 1
Pytam sie bo mam napisane w ksiazce , ze to asymptota, ale jak wykresy posiada wartosc 1
to dlaczego jest asymptota
26 lut 00:08
Sabin:
Uściślając, prosta y = 1 jest jest asymptotą lewostronną tej funkcji. Dlaczego lewostronną − to
widać po wykresie
26 lut 00:18
Eta:

więc czerwony wykres ma asymptotę lweostronną y = 1 dla x <0
P.S. te wykresy niebieski i zielony powinny być równo oddalone od siebie o 1
( bo powstaja przez przesunięcie równoległe w dół o 1 jwdnostkę
tylko źle mi to tutaj narysować
26 lut 01:14