Pole czworokąta
xoxo:

Niech E i F będą środkami boków BC i AD równoległoboku ABCD. Znajdź pole czworokąta zawartego
między prostymi AE, ED, BF i FC, jeżeli wiadomo, że pole równoległoboku ABCD wynosi P.
Trójkąty AGB, EGF, EHF i DHC są przystające i mają równe pola =
ah2 więc pole
równoległoboku wynosi 4ah = P → ah=
P4 zatem pole czworokąta EGFH wynosi 2*
ah2=
P4
czy takie rozwiązanie jest ok?
15 kwi 18:05
Eta:
Popraw treść zadania !
15 kwi 18:13
xoxo:
Niech E i F będą środkami boków BC i AD równoległoboku ABCD. Znajdź pole czworokąta zawartego
między prostymi AF, BE, EC i DF, jeżeli wiadomo, że pole równoległoboku ABCD wynosi P.
15 kwi 19:15
Eta:
Jest ok
15 kwi 19:40