Pytanie dotyczące rozwiązań na maturze
Frajvald: Witam mam dwa pytania czysto techniczne dotyczące matury
1.Czy gdy używam jakiejś zasady której nie ma w tablicach to czy musze ją udowadniać?
| | a+b | |
Np. chce użyć twierdzenia że długość odcinka łączącego środki ramion w trapezie to |
| to |
| | 2 | |
czy musze to udowadniac w rozwiązywanym zadaniu?
2. Czy w kwestii rozwiązań równań trygonometrycznych trzeba łączyć rozwiązania w jedno?
Chodzi mi o to czy moge napisać x=−Pi/2+2kPI i x=PI/2 + 2kPI zamiast x=PI/2+kPI
Z góry dziękuje za odpowiedz, wiem że to pierdółki ale nie wiem czy wpływają na punktacje więc
chciałbym sie dowiedzieć.
15 kwi 17:58
WhiskeyTaster: (1) Nie, nie ma takiej potrzeby. Wystarczy chyba napisać z czego się korzysta i to powinno
załatwić sprawę. Niektóre dowody mogą być zbyt trudne do odtworzenia, w dodatku to zabieranie
czasu

(2) Czemu nie? Jeśli mamy równoważne formy odpowiedzi, to jak najbardziej możesz tak zrobić,
przynajmniej według mnie. Oczywiście nie musisz tego robić, o ile treść zadania tego nie
wymaga. Nie widzę nic złego pozostawić odpowiedź w postaci sumy zbiorów lub ich przekroju.
15 kwi 18:03
Frajvald: Oki dzięki za rozwianie wątpliwości
15 kwi 18:24