matematykaszkolna.pl
Pytanie dotyczące rozwiązań na maturze Frajvald: Witam mam dwa pytania czysto techniczne dotyczące matury 1.Czy gdy używam jakiejś zasady której nie ma w tablicach to czy musze ją udowadniać?
 a+b 
Np. chce użyć twierdzenia że długość odcinka łączącego środki ramion w trapezie to

to
 2 
czy musze to udowadniac w rozwiązywanym zadaniu? 2. Czy w kwestii rozwiązań równań trygonometrycznych trzeba łączyć rozwiązania w jedno? Chodzi mi o to czy moge napisać x=−Pi/2+2kPI i x=PI/2 + 2kPI zamiast x=PI/2+kPI Z góry dziękuje za odpowiedz, wiem że to pierdółki ale nie wiem czy wpływają na punktacje więc chciałbym sie dowiedzieć.
15 kwi 17:58
WhiskeyTaster: (1) Nie, nie ma takiej potrzeby. Wystarczy chyba napisać z czego się korzysta i to powinno załatwić sprawę. Niektóre dowody mogą być zbyt trudne do odtworzenia, w dodatku to zabieranie czasu emotka (2) Czemu nie? Jeśli mamy równoważne formy odpowiedzi, to jak najbardziej możesz tak zrobić, przynajmniej według mnie. Oczywiście nie musisz tego robić, o ile treść zadania tego nie wymaga. Nie widzę nic złego pozostawić odpowiedź w postaci sumy zbiorów lub ich przekroju.
15 kwi 18:03
Frajvald: Oki dzięki za rozwianie wątpliwości
15 kwi 18:24