zadania statystyczne
kasia: Cześć! Piszę z prośbą o pomoc w rozwiązaniu jednego zadania statystycznego, niestety przez
zdalny tok nauczania za bardzo tego nie pojmuje a nauczyciel nie wyraża chęci w pomocy

Może
tutaj ktoś będzie w stanie udzielić chociaż wskazówki jak się do tego zabrać?

Pozdrawiam i
dużo zdrówka!

W jednym z oddziałów PKO PB wysokość wkładów oszczędnościowych na rachunkach bieżących osób
fizycznych może być opisana krzywą normalną o parametrach 1.8 tys. zł oraz 0.3 tys. Jakie jest
prawdopodobieństwo, że losowo wybrana osoba będzie miała stan konta:
a) niższy od 1.5 tys.zł;
b) wyższy od 2.0 tys.zł;
c) w granicach 1.8−2.4 tys.zł
ford:
x
śr = 1.8
δ = 0.3
a)
P(X < 1.5) = ?
x = 1.5
| | x−xśr | | 1.5−1.8 | | −0.3 | |
P(X < 1.5) = P(U < |
| ) = P(U < |
| ) = P(U < |
| ) = P(U < −1) = |
| | δ | | 0.3 | | 0.3 | |
1 − P(U < 1) ≈ 1 − 0.841 = 0.159 czyli ok. 15,9%
Pomocne linki:
https://cyrkiel.info/statystyka/rozklad-normalny/
https://cyrkiel.info/statystyka/jak-korzystac-z-tablic-rozkladu-normalnego/
wg drugiego z powyższych linku
odczytujesz wartość P(U<1) = 0.841 (przecięcie wiersza oznaczonego
1,0 i kolumny
oznaczonej
0,00
b)
P(X > 2.0) = ?
P(X > 2.0) = 1 − P(X < 2.0)
Obliczam P(X < 2.0) na zasadzie zgodnej z zasadą obliczania P(X < 1.5) w a)
x = 2.0
| | x−xśr | | 2.0−1.8 | | 0.2 | |
P(X < 2.0) = P(U < |
| ) = P(U < |
| ) = P(U < |
| ) = P(U < 0.67) |
| | δ | | 0.3 | | 0.3 | |
≈ 0.748571
odczytujesz wartość P(U<0.67) = 0.748571 (przecięcie wiersza oznaczonego
0,6 i kolumny
oznaczonej
0,07
P(X > 2.0) = 1 − P(X < 2.0) = 1 − 0.748571 ≈ 0.251 czyli ok. 25,1%
c)
P(1.8 < X < 2.4) = P(X < 2.4) − P(X < 1.8) = ?
Obliczam P(X < 1.8) oraz P(X < 2.4) na zasadzie zgodnej z zasadą obliczania P(X < 1.5) w a)
| | x−xśr | | 2.4−1.8 | | 0.6 | |
P(X < 2.4) = P(U < |
| ) = P(U < |
| ) = P(U < |
| ) = P(U < 2) ≈ |
| | δ | | 0.3 | | 0.3 | |
0.977
| | 1.8−1.8 | |
P(X < 1.8) = P(U < |
| ) = P(U < 0) = 0.5 |
| | 0.3 | |
P(X < 2.4) − P(X < 1.8) = 0.977 − 0.5 = 0.477 czyli ok. 47,7%