szeregi geometryczne
chiken: Na płaszczyźnie dany jest kwadrat K1 o boku długości a. Tworzymy ciąg kwadratów (Kn) , n ∈ N,
w następujący sposób: K2 jest kwadratem, którego wierzchołkami są środki boków kwadratu K1,
K3 jest kwadratem, którego wierzchołkami są środki boków kwadratu K2, i ogólnie, każdy
następny kwadrat Kn+1 w naszym ciągu jest kwadratem, którego wierzchołkami są środki boków
kwadratu poprzedniego Kn. Obliczyć sumę S obwodów wszystkich kwadratów z ciągu (Kn).
15 kwi 15:08
Leszek: Szereg geometryczny zbiezny q= 1/4 , a1 =4 a , Sn = a1/(1−q) = .....
15 kwi 15:10
Leszek: Sorry , pomylka q= 1/√2
15 kwi 15:15
wredulus_pospolitus:
Narysuj sobie K1 a następnie K2 .... oblicz jaki będzie bok kwadratu K2, a następnie jaki
obwód.
w ten sposób wyznaczysz 'q'
15 kwi 15:17
chiken: q = √2 : 2
dobrze?
15 kwi 16:17
wredulus_pospolitus:
tak
15 kwi 16:19