geometria analityczna
ania: Dany jest okrąg o: (x−5)2+y2=9
Wyznacz równanie prostej która jest styczną do tego okręgu oraz do prostej y= − x
15 kwi 14:56
wredulus_pospolitus:
styczna (prosta) ma być styczna do innej prostej

Popraw treść zadania
15 kwi 14:58
Leszek: Jak prosta moze byc styczna do prostej ? ? ?
15 kwi 14:58
wredulus_pospolitus:
jeżeli ma być równoległa to wtedy:
równanie szukanej stycznej: y = −x + b
rozwiązujesz układ:
(x−5)2 + y2 = 9
y = −x + b
i sprawdzasz dla jakiego 'b' powyższy układ ma DOKŁADNIE JEDNO rozwiązanie
15 kwi 15:01
ania: Przepraszam, miało być prostopadła do prostej y=x
15 kwi 15:02
wredulus_pospolitus:
no to patrz wpis z 15:01
15 kwi 15:03
Leszek: Jak rownolegla to : y = x +b , jak prostopadla to : y = − x + b
15 kwi 15:04