pole
matmix:

Pola zakreskowane są równe 8,18,32
Mam obliczyć pole trójkata ABC
jak?
15 kwi 14:09
Eta:
P(ABC)=(√P1+√P2+√P3)2 , P1,P2, P3 −− pola zakreskowane
...................
P=162
========
15 kwi 14:14
matt: A to skad ? ? ?
15 kwi 21:24
Eta:
Wykaż ..... to się dowiesz skąd ?
15 kwi 23:25
Eta:
Może maturzyści wykażą !
Powodzenia
16 kwi 22:42
Szkolniak: Rozumiem że odcinki w środku są równoległe do boków?
16 kwi 22:46
Eta:
Tak
16 kwi 22:48
Eta:
I jak idzie Szkolniak ?
16 kwi 23:13
Szkolniak: Miesza mi się wszystko

nie wiem jakie równości wziąć by to wyszło − jedyne wiem że w
gre wchodzą skale podobieństwa danych 3 trójkątów
W szkole kiedyś robiłem podobne zadanie − z trapezem − i próbuje analogicznie zrobić, ale nie
idzie
16 kwi 23:16
Eta:
Dobrze myślisz

Dam Ci jeszcze czas ........
16 kwi 23:21
Mila:
Szkolniak, to skończ zadanie
399988
Jest łatwiejsze, a może się kiedyś przydać.
16 kwi 23:21
Eta:
Mila
Niech
Szkolniak pomyśli najpierw nad moim zadaniem
16 kwi 23:28
Szkolniak: Eta jestem w stanie wyrazić wysokość dużego trójkąta za pomocą wysokości trzech
mniejszych?
16 kwi 23:46
Eta:

Z podobieństwa trójkątów T
1, T
2, T
3 do ΔABC
w skalach:
| | a | | b | | c | |
k1= |
| , k2= |
| , k3= |
| |
| | a+b+c | | a+b+c | | a+b+c | |
zatem (*) k
1+k
2+k
3=1
| | P1 | |
i |
| =k12 ................... |
| | P | |
| | √P1 | | √P2 | | √P3 | |
to k1= |
| , k2= |
| , k3= |
| |
| | √P | | √P | | √P | |
to z (*)
.........................
P=(
√P1+
√P2+
√P3)
2
=================
16 kwi 23:48
Szkolniak: Czapki z głów


Czytając takie zadanie będąc na Twoim poziomie od razu widzi się rozwiązanie i wiadomo za co
się wziąć czy też trzeba pokombinować?
Bo czasami naprawdę ciężko z tą geometrią − człowiek próbuje na wszystkie sposoby i
16 kwi 23:52
Eta:
Rozwiązuj zadania w świątek, piątek i niedzielę

Trening czyni mistrza
16 kwi 23:54
Szkolniak: Aj tam − byle na 30% z podstawowej

16 kwi 23:56
Eta:
Coooooooooooooo ?
16 kwi 23:57
Mila:
Szkolniak, matmix, czy próbwaliście obliczyć pole bez wzoru podanego przez Etę ?
To nie jest trudne.
17 kwi 17:06