Geometria analityczna
acidkg: Cześć, mam takie zadanko:
Podstawa AB trójkąta równoramiennego ABC zawiera się w prostej o równaniu x+2y−8=0, a ramię AC
tego trójkąta zawiera się w prostej o równaniu 7x−11y+119=0. Wyznacz równanie prostej BC
wiedząc, że pole trójkąta ABC jest równe 75.
Obliczyłem współczynnik kierunkowy prostej a=−13 i do rozwiązania brakuje mi tylko jakiegoś
punktu do podstawienia aby wyliczyć współczynniki b. Pewno trzeba jakoś wykorzystać pole ale
nic mi nie przychodzi do głowy i tutaj liczyłbym na jakąś wskazówkę.
wredulus_pospolitus:

krok 1)
zapisujesz współrzędne punktu D (patrz prosta na której leży)
krok 2)
wyznaczasz |AD|
krok 3)
wyznaczasz prostopadłą do AB przechodzącą przez punkt D (prosta zależna od parametru)
krok 4)
wyznaczasz punkt C (zależny od tego samego parametru)
krok 5:
|AD| * |CD| = 75 <−−− wyznaczasz tenże parametr ... stąd masz punkt D i C ... masz prostą
zawierająca BC ... masz więc i B