Parametr
Salazzeer: WWyznacz wartości parametru m dla których równanie 9x+(1−2m)*3x+3log3 8 : (log3 2)=0
ma dwa różne rozwiązania
15 kwi 12:49
wredulus_pospolitus:
dzielisz całość czy tylko ostatni wyraz
15 kwi 12:53
Salazzeer: tylko ostatni
15 kwi 14:22
Jerzy:
9x + (1 − 2m)3x + 9 = 0
Teraz podstawienie 9x = t i warunek t > 0
t2 + (1 − 2m)t + 9 ma mieć dwa rozwiazania, czyli: Δ > 0
15 kwi 14:25
Jerzy:
A ponadto:
t1 + t2 > 0
t1*t2 > 0
15 kwi 14:38
wredulus_pospolitus:
oczywiście Jerzy użył podstawienia: 3
x = t
15 kwi 14:50
Jerzy:
Oczywiście
15 kwi 14:52