Prawdopodobieństwo
Kasia B: Ze zbioru (1,2,3...2n,2n+1} losujemy dwie liczby.
Wykaż, że prawdopodobieństwo otrzymania dwóch liczb których suma jest liczbą parzystą jest
mniejsze od 1/2
15 kwi 12:33
wredulus_pospolitus:
rozpatrujemy dwa przypadki:
| | (n+1)*n | |
1) wylosowaliśmy dwie nieparzyste P(A1) = |
| |
| | (2n+1)*2n | |
| | n(n−1) | |
2) wylosowaliśmy dwie parzyste P(A2) = |
| |
| | (2n+1)2n | |
| | n*[n+1 + n−1] | |
P(A) = P(A1) + P(A2) = |
| |
| | (2n+1)2n | |
wyciągaj wnioski z powyższego
15 kwi 12:36