Współrzędne wyjściowe
student: Czy współrzędne wyjściowe to te, w których otrzymujemy rozwiązanie?
15 kwi 11:50
PW: Aleś pytanie zadał, studencie.
15 kwi 11:53
student: Chodzi mi to, czy jak zmieniany np współrzędne na biegunowe, to współrzędne wyjściowe mamy już
w biegunowych. Tak?
15 kwi 12:13
Leszek: Zapewne chodzi o to jak zmienia sie zakres wspolrzednych np. x ,y na zakres
wspolrzednych r , φ ?
to wynika z zapisu
np. x2 +y2 ≤ 9 , oraz x ≥ 0 i y ≤ x , y ≥ 0
Wowczas dla wspolrzednych biegunowych : r = [ 0 ; 3 ] oraz. φ = [ 0 ; π/4 ]
Wynika to z rysunku obszaru calkowania .
15 kwi 14:13
student: Dzięki, ale nie to miałem na myśli. Bardziej chodziło mi o połączenie z informatyką. Jak mamy
dane wejściowe i wyjściowe.
Zastanawiałem się czy w matematyce jest coś takiego, że np. dostajemy zadanie w układzie
kartezjańskim (i mówimy o współrzędnych wejściowych − tak jak dane wejściowe), a np.
przechodzimy na układ biegunowy i czy tu mamy wtedy współrzędne wyjściowe?
19 kwi 22:52
Leszek: Przeciez Ci to napisalem
Np. We wspolrzednych kartezjanski P( 3,4) zamieniasz na wspolrzedne biegunowe
wedlug wzorow : x= r cos α ; y = r sin α
r= √ x2 + y{2} = 5
cos α = 3/5
sin α = 4/5
Czyli α = ........( na postawie tablic )
Czyli masz wspolrzedne biegunowe P(5, α )
20 kwi 08:15
student: Leszku, chodzi mi o nazewnictwo.
20 kwi 18:51
ABC:
w książkach matematycznych które ja mam w pobliżu używa się raczej :
− współrzędne primowane i nieprimowane
−współrzędne przed transformacją i po transformacji
− stare współrzędne i nowe współrzędne
ale jak sobie nazwiesz wejściowe i wyjściowe, to kto ci zabroni?
20 kwi 18:57