matematykaszkolna.pl
tg, cos, sin karolina: rysunek sin x siny cos x cos y tg x tg y sin L SIN B cosd cos B tg L tgB Witam was moi kochani, mam problem poniewaz kuleje z obliczania geometrii za pomoca tych wyrazen.. czy jest osoba ktora moglaby mi pomoc w rozwiazaniu? ja 2 dni przesiedzialam nad tymzadaniem. i nie zrobilam niczego co moglo by sie nadac do roziwazania. przeprsaszam, nie wiedzialam jak alfe zaznaczyc i y na rysunku ( figurka na gorze obok literki e to alfa, a figurka na dole przy literce a to y) proszę o pomocemotka
15 kwi 10:31
PW: Pominęłaś założenia, których trzeba się domyślać z rysunku. abcdjest prostokątem? f jest środkiem bc?
15 kwi 10:47
WhiskeyTaster: To jest nieczytelne. Jaki sinL? Gdzie tu jest kąt L zaznaczony? Tak jak mówi PW, za dużo tu pominięć. Z mojej strony dodam, że trójkąt AED na rysunku wydaje się być prostokątny. Wobec tego spróbuj skorzystać z twierdzenia Pitagorasa do wyznaczenia odcinka AE. Wówczas na spokojnie znajdziesz wartości funkcji trygonometrycznych dla kątów w tym trójkącie.
15 kwi 11:03
karolina: rysunekprzepaszam, nie wiemjak ta alfe zrobic dorbze na tym rysunku ... przy kacie f jest β a przy kacie e jest α nie mam nic wiecej, nauczuycielka napisala tylko tyle informacji do tego + taki rysunek
15 kwi 11:18
Jerzy: Co to jest L ? Co to jest B ? Co to jest cosd ?
15 kwi 11:23
karolina: wszystko przepisalam tak, jak mialam podane na karcie
16 kwi 11:23
Jerzy: Jakoś na tym rysunku nie widać L , nie widać B
16 kwi 11:26