Pole trapezu
Elena:

Znaleźć pole trapezu wiedząc, że jego przekątne są do siebie prostopadłe, jedna z nich ma
długość 5,
a wysokość trapezu wynosi 4.
Nie mam pomysłu jak obliczyć to pole, skorzystałam tylko z faktu, że suma kwadratów długości
tych przekątnych jest równa kwadratowi sumy długości jego podstaw:
e
2 + 25 = (a+b)
2
Jakaś dalsza wskazówka?
15 kwi 10:27
f123: hmm, moze dluzsze ramie uzaleznic od b − i pozniej z pitagorasa obliczyc b, mamy trojkat 3, 4,
| | 3 | | 3 | |
5 gdzie cosα = |
| i tw cosinusow: x2 = b2 + 52 − 10b * |
| |
| | 5 | | 5 | |
i pitagoras (b − 3)
2 + 4
2 = x
2. Narazie to mi tylko do glowy przychodzi, za 30 min bede przy
komputerze to moge rozpisac (o ile to jest dobry pomysl)
15 kwi 10:55
f123: Dobra nie wazne, nie czytaj tego co napisalem
15 kwi 10:59
Eta:

Z podobieństwa trójkątów BDF i EDF z cechy (kk)
| | 1 | |
to P(trapezu)= P(ΔDEB) = |
| d*5=.. |
| | 2 | |
=========
15 kwi 11:24
Elena: Dziękuje, jednak nie rozumiem skąd równość P trapezu ABCD = P trójkąta DEB ?
15 kwi 17:13
Eta:
Jeżeli przekątne trapezu są prostopadłe to
| | 1 | | 1 | |
P(trapezu)= |
| d1*d2 i P(ΔDEB)= |
| d1*d2 |
| | 2 | | 2 | |
wniosek .........
15 kwi 17:31
wredulus_pospolitus:
15 kwi 17:48
Eta:
Co to za
bohomaz ?
15 kwi 17:49
wredulus_pospolitus:
Ciiii ... łatwiej tutaj rysować przestrzenne niż na tablicy on−line
15 kwi 18:20
Saizou : wredulus GeoGebra i screen i nie zaśmiecasz forum.
15 kwi 18:21
wredulus_pospolitus:
Jakoś nigdy nie opanowałem GeoGebry
15 kwi 18:24
Saizou : To zwykły Paint
15 kwi 18:26