Proszę o pomoc:
Karolina: Proszę o pomoc:
Zad 1. Zmienna losowa X ma dystrybuantę:
xk | (−∞, −1] | (−1,3] | (3,7] | (7,10] | (10,15] | (15, ∞)
F(x) | 0 0,15 0,25 0,4 0,85 1
Obliczyć EX, D2X
Zad 2.
X jest zmienną losową o gęstości
6x(1 − x) dla 0 < x < 1
f(x)= {
0 dla pozostałych x
Obliczyć EX, EX2 D2X.
Zad 3.
X jest zmienną losową o gęstości
1 + x dla −1 < x < 0
f(x)= { 1 − x dla 0 < x < 1
0 dla pozostałych x
Obliczyć EX, D2X
z góry dziękuję bardzo za pomoc
15 kwi 10:02
Adamm:
1.
EX = −1*0,15+3*(0,25−0,15)+7*(0,4−0,25)+10*(0,85−0,4)+15*(1−0,85)
D2X =
(−1−EX)2*0,15+(3−EX)2*(0,25−0,15)+(7−EX)2*(0,4−0,25)+
(10−EX)2*(0,85−0,4)+(15−EX)2*(1−0,85)
2.
EX = ∫01 x6x(1−x)dx
EX2 = ∫01 x26x(1−x)dx
D2X = EX2−(EX)2
3.
EX = ∫−10 x(1+x)dx + ∫01 x(1−x)dx
D2X = ∫−10 (x−EX)2(1+x)dx + ∫01 (x−EX)2(1−x)dx
15 kwi 22:24