Pokazać, że następująca funkcja, może mieć na pewnym ciągu granicę o dowolnej wa
Kamil: Pokazać, że następująca funkcja, może mieć na pewnym ciągu granicę o dowolnej wartości w (∞, ∞)
f(x, y) = x − y! Proszę o dokładną pomoc, nie wiem w ogóle jak to zrobić, może być jakiś
przykład podobnego zadania.
14 kwi 23:08
wredulus_pospolitus:
to jest f(x,y) = x − y!
14 kwi 23:33
Kamil: Nie to jest bez silni

f(x,y) = x − y
15 kwi 11:12
WhiskeyTaster: | | 1 | |
Może ciąg (a, |
| ) przy n → ∞, gdzie a jest ustaloną liczbą. Wówczas |
| | n | |
O to chodzi?
15 kwi 11:19
ABC:
nie , bo muszą współrzędne do nieskończoności obie zapierdzielać
popróbujcie z czymś w stylu
jeden ciąg √n2+a drugi n
15 kwi 11:44
ICSP:
xn = n + a → ∞
yn = n → ∞
f(xn , yn) → a
15 kwi 11:48
wredulus_pospolitus:
x
n =
√n2 + an
y
n = n
wtedy:
| | n2 + an − n2 | | a | | a | |
lim xn − yn = lim |
| = lim |
| = |
| |
| | √n2 + an + n | | √1 + a/n + 1 | | 2 | |
Co daje nam dla (dowolnego 'a') de facto dowolną granicę.
Przy tym co zaproponował ABC będzie granica równa 0 (bez względu na wartość współczynnika 'a')
15 kwi 11:48
Kamil: o jezu dziekuje!
15 kwi 12:02
WhiskeyTaster: Okej, źle zinterpretowałem nawias.
15 kwi 15:47