Wykaż, że ta równość nie jest tożsamością.
sotom: | tgα | | 1 | | 1 | |
| − |
| = |
| |
| sin2α | | cosα | | sinα | |
14 kwi 22:49
ABC:
dla α=90 stopni prawa strona jest określona a lewa nie jest
ale nawet jeśli zawęzimy dziedzinę to dla α=45 stopni
14 kwi 22:57
sotom: Okej, a jeżeli chciałbym to zrobić bez podstawiania wartości? Tzn. korzystać tylko z wzorów i
| | sinα | |
np. przekształcić tgα= |
| |
| | cosα | |
14 kwi 23:08
ABC:
to byłoby dobre gdybyś chciał pokazać że coś jest tożsamością
14 kwi 23:15
sotom: Ok, dzięki.
14 kwi 23:18
Leszek: To nie jest tozsamosc , ala dla kata α spelniajacego warunek : sin α + cos α =1 rownanie
jest poprawne !
15 kwi 14:55
wredulus_pospolitus:
Leszek ... pragnę zauważyć, że równanie sin x + cos x = 1 (jak również założenia dla samego
równania) NIGDY nie jest spełnione.
15 kwi 14:58
ABC:
Leszek dla sin α +cos α=1 masz z jedynki trygonometrycznej 2 sinα cosα=0
15 kwi 15:00
Leszek: Rownanie : sin α + cos α = 1 ma rozwiazanie ! ! ! okreslenie NIGDY nie jest tu uprawnione ! !
15 kwi 15:07
ABC:
ale kiedy ma rozwiązanie to mianownik w tożsamości się zeruje ,wytłumaczyłem ci wyżej , a
wredulus jak zwykle przesadza
15 kwi 15:10
Leszek: Tak @ABC , nie napisalem warunkow podanej" tozsamosci "
15 kwi 15:11
wredulus_pospolitus:
ABC −−− w którym miejscu przesadzam?
Napisałem, że powyższe równanie i jednocześnie założenia do równania NIGDY nie są
spełnione.
15 kwi 15:19
ABC:
gdybyś napisał "przy założeniu sin x≠0 i cos x≠0 to równanie nigdy nie jest spełnione" to
byłoby jasne, ja zrozumiałem cię tak jak Leszek
15 kwi 15:23
Leszek: Slowo NIGDY oznacza ze warunek sin α + cos α = 1 nie jest spelniony NIGDY ! !
Np. NIGDY. rownanie sin α + cos α =3 nie jest spelnione ! !
15 kwi 15:25
wredulus_pospolitus:
Więc wyszło w moim przypadku:
"Polska język, trudna język"
Faktycznie −−− moja składnia w tym poście pozostawia wiele do życzenia
15 kwi 15:25
wredulus_pospolitus:
Winno być napisane:
Leszek ... pragnę zauważyć, że równanie sin x + cos x = 1 , gdy spełnione są założenia dla
samego równania, NIGDY nie jest spełnione.
15 kwi 15:27
Leszek: OK, nic sie nie stalo
15 kwi 15:27