długość
Nika: Długości boków trójkąta ABC są kolejnymi wyrazami ciągu arytmetycznego, a jeden z jego
kątów ma miarę 120 stopni.Objętość prostopadłościanu, którego trzy krawędzie mają taką samą
długość jak boki trójkąta ABC jest równa 840. Oblicz objętość największej kuli jaka moze być
umieszczona wewnątrz tego prostopadłościanu.
14 kwi 21:47
Eta:

Z tw, cosinusów
| | 1 | |
(a+r)2=a2+(a−r)2+2a*(a−r)* |
| bo cos120o= −1/2 |
| | 2 | |
........................
2a
2−5r=0 ⇒ r=2a/5
to trójkąt ma wymiary
| | 21a3 | |
V=840 ⇒ |
| =840 ⇒ a3=1000 ⇒ a=10 |
| | 25 | |
to prostopadłościan ma wymiary :
6,10,14
zatem największa kula w nim umieszczona musi mieć średnicę 2R=6
V
k=36π
========
15 kwi 00:57
Nika: dziękuję 🥰
15 kwi 12:02
Nika: tylko tam r chyba powinno być 1a/5
15 kwi 12:09
Nika: a nie sorki faktycznie r=2a/5
15 kwi 12:11
Eta: 
Widzę jeszcze chochlika :
.............................
2a
2−5
ar=0 ⇒ 2a−5r=0
15 kwi 12:42