ciagi
Gangster: drugi wyraz nieskonczonego ciagu geometrycznego jest o 50 wiekszy od wyrazu pierwszego. Suma
wszystkich wyrazow jest rowna −18. znajdz a1
Wyszlo mi a1=30 lub a1=−30 i teraz nie wiem dlaczego rozwiazanie ujemne powinienem odrzucic,
skoro w poleceniu nie pisze ze jest to ciag rosnacy lub malejacy
14 kwi 21:18
Leszek: Czy suma wyrazow Sn = −18 ? Jezeli tak to wniosek ?
14 kwi 21:20
Gangster: jesli a1=30 to ciag bylby suma dodatnich liczb przez co nie moze sie rownac −18?
14 kwi 21:22