w trapezie równoramiennym
Nika: W trapezie równoramiennym ABCD dłuzsza podstawa ˙ AB ma taką samą długość jak jego
przekątna BD, a długość krótszej podstawy CD jest równa wysokości trapezu. Oblicz w
jakim stosunku dzielą się przekatne tego trapezu.
14 kwi 21:11
Leszek: Narysuj i rozwaz dwa trojkaty rownoramienne w tym trapezie .
14 kwi 21:18
Eta:
| | a | |
Przekątne dzielą się w stosunku |
| |
| | b | |
i z treści zadania |BD|=a i |DC|=|DE|=b
z tw. Pitagorasa w ΔEBD:
| | a+b | |
b2+( |
| )2= a2 ⇒ 3a2−2ab−5b2=0 \ :b2 |
| | 2 | |
| | a | |
3(ab)2 −2(ab)−5=0 i |
| >0 |
| | b | |
Δ = 64
Zatem przekątne dzielą się w stosunku 5:3
15 kwi 00:32