Trójkąt
Szkolniak:

Trójkąt ABC przecięto prostą MN tak, że punkt M należy do AC, a punkt N należy do BC. Powstałe
wielokąty maja takie same pola i obwody. Udowodnij, że MN zawiera środek okręgu wpisanego w
trójkąt ABC.
1) a+e+f=f+b+c+d ⇒ a+e=b+c+d
2) P
ΔMNC=P
ΔABC−P
ΔMNC ⇒ 2P
ΔMNC=P
ΔABC + wzór Herona (który mnie w tej sytuacji
nie przekonuje)
Jakaś wskazówka? Czy w ogóle powinienem to udowodnić z jakiejś równości?
Eta:

Z treści zadania
a+e=b+c+d ⇒ a+e =p −−− połowa obwodu ΔABC
oraz z treści zadania
| 1 | |
P(CNM)=P(ABNM) ⇒ (*) P(CNM)= |
| P(ABC) |
| 2 | |
Jeżeli S jest szukanym punktem
wtedy:
| r | | r | | 1 | |
P(CNM)=P(CSM)+P(CNS)= |
| (a+e) = |
| *p= |
| P(ABC) −− zgodność z (*) |
| 2 | | 2 | | 2 | |
co kończy dowód