Równoległobok
xoxo:

Punkt X leży wewnątrz równoległoboku ABCD. Pokaż, że P
ABX + P
CDX = P
BCX + P
ADX.
Jakaś podpowiedź, wskazówka od czego zacząć, ponieważ nie mam pomysłu
14 kwi 17:54
ford:
przez punkt x poprowadź dwie proste
jedną równoległą do AD
drugą równoległą do AB
14 kwi 17:56
xoxo: Tak zrobiłam, ale nie widzę co dalej można z tym zrobić..
14 kwi 19:30
wredulus_pospolitus:
Skorzystaj z 'faktu oczywistego':
Pole równoległoboku = |AB|*hpionowa = |AD|*hpozioma
I zauważ, że hΔABX + hΔCDX = hpionowa
analogicznie z drugą parą trójkątów
14 kwi 19:37
f123: | ah1 | | ah2 | | bh3 | | bh4 | |
| + |
| + |
| + |
| = a(h1 + h2) |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| bh3 | | bh4 | | ah1 | | ah2 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
====
14 kwi 19:37
Eta:

I po ptokach
15 kwi 01:13