liczby
Beti: | | n | |
Od 2 cyfrowej liczby n, będącej kwadratem liczby naturalnej odjęto liczbę k większą od |
| |
| | 2 | |
| | n 1 | |
i otrzymano liczbę n1. Od liczby n1 odjęto liczbę k1 większą od |
| i |
| | 2 | |
| | n 2 | |
otrzymano n2. Odjęto od n2 liczbę k2 większą od |
| i otrzymano 4. Wyznacz |
| | 2 | |
wszystkie n.
14 kwi 17:23
ABC:
zauważ że 36 jest za mała żeby to spełnić , a 49 już jest dobra
14 kwi 17:36
Beti: A czemu np 36 jest za mała?
14 kwi 17:37
ford:
stosujemy metodę "na głupa"
liczbą n może być każda z liczb:
16 (cztery do kwadratu),
25 (pięć do kwadratu),
36 (sześć do kwadratu),
49 (siedem do kwadratu),
64 (osiem do kwadratu),
81 (dziewięć do kwadratu)
Metoda "na głupa" polega na tym, że biorę każdą z sześciu wyżej wymienionych liczb (n) i
odejmuję od niej najmniejszą liczbę naturalną (k) większą od połowy początkowej liczby.
Z każdą liczbą: 16, 25, 36, 49, 64, 81 powtarzam procedurę 3 razy
Patrzę, czy końcowy wynik jest równy 4 lub większy
liczba 16
połowa 16 to 8 więc odejmuję 9
16 − 9 = 7
połowa z 7 to 3,5 więc odejmuję 4
7 − 4 = 3
połowa z 3 to 1,5 więc odejmuję 2
3 − 2 = 1
odpada, bo miało wyjść 4
liczba 25
25 − 13 = 12
12 − 7 = 5
5 − 3 = 2
odpada
liczba 36
36 − 19 = 17
17 − 9 = 8
8 − 5 = 3
odpada
liczba 49
49 − 25 = 24
24 − 13 = 11
11 − 6 = 5
5 ≥ 4
n1 = 49
liczba 64
64 − 33 = 31
31 − 16 = 15
15 − 8 = 7
7 ≥ 4
n2 = 64
liczba 81
81 − 41 = 40
40 − 21 = 19
19 − 10 = 9
9 ≥ 4
n3 = 81
Odp. n∊{49, 64, 81}
14 kwi 17:39
ABC:
bo pierwsze odjęcie przynajmniej 19, więc zostaje ci co najwyżej 17
od tego 17 musisz odjąć przynajmniej 9 , zostaje ci 8
ale od 8 musisz odjąć więcej niż połowę, będzie mniej niż 4
14 kwi 17:39
ford:
Dokładnie
14 kwi 17:41