Oblicz całki metodą przez części
Darek: Oblicz całki metodą przez części:
∫ x sin x dx
∫ ln2x dx
14 kwi 15:40
Jerzy:
1) v' = sinx u = x
v = −cosx u' = 1
2) v' = 1 u = ln
2x
i potem podstawienie lnx = t
14 kwi 16:02
Darek: A z tym pierwszym co potem?
14 kwi 16:38
Mariusz:
| | 1 | |
Jerzy jakie podstawienie , dwa razy przez części trzeba bo tego czynnika |
| |
| | x | |
pod całką nie będzie
14 kwi 16:41
Jerzy:
Racja Mariusz,skraca się
14 kwi 16:48
Darek: Mógłby ktoś bardziej to rozpisać? Mam termin na dziś do 24 do oddania, a totalnie nie kumam
całek
14 kwi 16:50
Mariusz:
Jeśli chodzi o drugą całkę to po pierwszym całkowaniu przez części
zostanie ci już do policzenia całka ∫lnxdx
Pierwszą całkę wystarczy raz liczyć przez części
Jerzy rozpisał ci jak dobrać części
14 kwi 17:28
Darek: A tam nie zostanie ∫2lnxdx? Czy się mylę?
14 kwi 17:43
Jerzy:
Dwa wyciągasz przed całkę.
14 kwi 18:17