liczby
Piotr: Niech n≥2 liczba naturalna taka że istnieje k∊N takie że k! ≤ n < (k+1)!
Liczbę n nazywamy "prawie pierwszą" ⇔ nie jest podzielna przez każdą liczbę liczbę naturalną
∊[2;k]
Ile jest liczb "prawie pierwszych" ∊[2;1440] ?
14 kwi 13:24
wredulus_pospolitus:
z braku laku 'można na chama'.
zauważ, że 6! = 720 więc 7! > 1440
dla k = 2
2 ≤ n < 6
więc mamy:
n=3
n=5
dla k = 3
6 ≤ n < 24
więc mamy:
n=7
n=11
n=13
n=17
n=19
n=23
dla k = 4
24 ≤ n < 120
tu już można zacząć wspomagać się ciągami (liczysz ile z liczb w tym przedziale jest podzielna
przez 2, przez 3 i przez 6 i dokonujesz odpowiednich operacji)
dla k ≥ 5 (bo k=6 nie wprowadza 'nic nowego')
120 ≤ n ≤ 1440
tu już na pewno warto wspomagać się ciągami (liczysz ile z liczb w tym przedziale jest
podzielna przez 2 , 3 , 5, 6, 10 , 15 i 30 i wykonujesz odpowiednie operacje)
14 kwi 13:40