Algorytm
Olek: Najszybszy algorytm znalezienia dwóch pozostałych wierzchołków kwadratu.
Dostajemy dwa wierzchołki kwadratu i musimy znaleźć dwa pozostałe, zależy mi na jak najszybszym
algorytmie znalezienia pozostałych wierzchołków.
Mi do głowy przyszły dwa, ale są zbyt trudne do napisania
mianowicie jeden z nich to najbardziej popularny sposób czyli
1)długość AB
2)współczynnik kierunkowy AB
3)dwie proste prostopadłe do AB, jedna przechodzi przez A druga przez B
4) do wzoru na długość odcinka wstawiamy dane punktu który otrzymaliśmy a za y punktu który
szukamy wstawiamy wzór prostej która przez niego przechodzi
znajdujemy xc potem yc i tak samo robimy dla punktu D.
Ale niestety algorytm musi być zrozumiały dla komputera dla komputera, ten oczywiście można
użyć ale przy liczbach wymiernych jest z tym dużo problemu. Wiem, że to nie jest forum
informatyczne, ale po prostu może ktoś zna jakiś szybki sposób na znalezienie tych
wierzchołków. Coś żeby nie było dużej ilości wzorów.
14 kwi 12:37
Olek: O może ktoś wie jak zrobić takie zadanie maturalne na wektorach?
14 kwi 12:56
wredulus_pospolitus:
Zacznijmy od tego −−− te dwa znane wierzchołki to kolejne wierzchołki czy dowolne (czyt.
możliwe że połączone są przekątną kwadratu)
14 kwi 13:01
Olek: dwa kolejne
14 kwi 13:02
f123: Ale na wejsciu dostajemy dwa dowolne wierzcholki kwadratu?
14 kwi 13:02
wredulus_pospolitus:

czy te dwa konkretne są też w konkretnej kolejności:
czyli A −> B
czy może być B − > A

I czy taki kwadrat wchodzi w grę? Czy przyjmujemy że opis wierzchołków jest przeciwny do ruchu
wskazówek zegara
14 kwi 13:06
wredulus_pospolitus:
w jakiej przestrzeni jesteśmy (ile współrzędnych mają punkty)
14 kwi 13:06
f123: @wredulus jak mozesz, chodzi na discorda mam pare pytan
14 kwi 13:08
Olek: Tak brzmi polecenie:
program prosi i podanie dwóch punktów na płaszczyźnie, odczytuje punkty wprowadzone przez
użytkownika, a następnie wypisuje współrzędne dwóch punktów, które wraz z podanymi tworzą
wierzchołki kwadratu (uwaga zadanie geometryczne ma dwa rozwiązania − program powinien wypisać
obie możliwości
14 kwi 13:08
wredulus_pospolitus:
No to w takim razie:
1) Nie ma informacji że są to DWA KOLEJNE wierzchołki

2) Zachowany jest opis przeciwny z ruchami wskazówek zegara
14 kwi 13:11
wredulus_pospolitus:
Najszybciej −−− na wektorach
14 kwi 13:11
Olek: A tak mniej więcej jak zrobić to na wektorach? Bo właśnie w szkole średniej jedynie dodawaliśmy
wektory, mnożyliśmy przez liczbę, liczyliśmy długość ale jakoś nigdy żadnego większego zadania
z nimi nie robiliśmy
14 kwi 13:16
jc: Jedno z 4 rozwiązań:
A=(p,q), B=(r,s)
C=(r+q−s, s+r−p)
D=(p+q−s, q+r−p)
14 kwi 13:26
Olek: jc z czego to wynika?
14 kwi 13:39
wredulus_pospolitus:

narysuj sobie kwadrat i zobacz 'o ile zmieniają' się współrzędne przy 'przejściu z A do B' o
ile zmieniają się gdy idziesz z B do C zauważ zależność ... sprawdź czy będzie działać to
przy przejściu z C do D (ewentualnie zrób analogicznie −−− przejście z B do A i jak wtedy
będzie wyglądało przejście z A do D)
14 kwi 13:44
Olek: Próbuję cały czas rozgryźć ten sposób i mi nie idzie
14 kwi 15:28
Olek: Drugie rozwiązanie to:
C(r−q +s, s−r + p)
D(p − q +s, q − r + p) tak?
14 kwi 16:33