1 | ||
∫ | dx | |
(x2+1)2 |
1 | ||
dx = | ds | |
cos2s |
1 | (1+x2)−x2 | |||
∫ | dx=∫ | dx | ||
(x2+1)2 | (x2+1)2 |
1 | x | (−2x) | |||
=∫ | dx+∫ | dx | |||
(x2+1) | 2 | (x2+1)2 |
1 | 1 | x | 1 | 1 | |||||
=∫ | dx+ | − | ∫ | dx | |||||
(x2+1) | 2 | x2+1 | 2 | x2+1 |
1 | x | 1 | 1 | ||||
= | + | ∫ | dx | ||||
2 | x2+1 | 2 | (x2+1) |
1 | x | 1 | |||
= | + | arctan(x)+C | |||
2 | x2+1 | 2 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |