wredulus_pospolitus:
Na początek chciałbym Ci pokazać różnicę pomiędzy:
a) ∀
x(P(x)⇔Q(x))
b) ∀
x(P(x)⇔∀
xQ(x))
w (a) dla dowolnego 'x' z danego zbioru (oznaczmy go jako x
1) mamy P(x
1) ⇔ Q(x
1)
w (b) dla dowolnego 'x' z danego zbioru (oznaczmy go jako x
1) mamy P(x
1) ⇔ ∀
xQ(x),
więc dla dowolnego (innego) 'x' z danego zbioru (oznaczmy go jako x
2) mamy P(x
1) ⇔ Q(x
2)
widzimy różnicę

Zauważ, że (b) jest 'mocniejsze' od (a) czyli:
Jeżeli ∀
x(P(x)⇔∀
xQ(x)) = 1 to na pewno mamy ∀
x(P(x)⇔Q(x)) = 1,
natomiast jeżeli ∀
x(P(x)⇔Q(x)) = 0 to na pewno mamy ∀
x(P(x)⇔∀
xQ(x)) = 0.