parametry
salamandra: Dane jest równanie (k−2)x
2−(k+1)x−k=0 o niewiadomej x. Wyznacz zbiór wartości parametru k, dla
których to równanie ma:
a) tylko ujemne rozwiązania
b) rozwiązania x1 i x2 spełniające warunek |x1|+|x2|≤1
https://imgur.com/a/LOo55Ev
mógłby ktoś zerknąć? łatwo w takim zadaniu o prosty błąd, a odpowiedzi niestety nie posiadam
13 kwi 20:36
wredulus_pospolitus:
pytanie: dlaczego zakładasz, że Δ > 0
13 kwi 20:43
salamandra: Pytałem na discordzie o to, ale nikt nie odpowiedział, to zaryzykowałem, że >0
13 kwi 20:47
Saizou :
@wredulus, przypadek liniowy jest później rozwiązany
13 kwi 20:47
salamandra: Poza tym jak sprawdzę a=0 to chyba sprawdzam jedno rozwiazanie? Czy podwójne tez muszę
sprawdzić czyli Δ≥0
13 kwi 20:48
Saizou :
Δ ≥ 0, może być miejsce zerowe podwójne.
13 kwi 20:53
Jerzy:
20:43 , słuszna uwaga.Przecież może być jedno rozwiązanie ujemne.
13 kwi 20:56
salamandra: Mówisz o podwójnym rozwiązaniu Jerzy? I o podpunkcie a)?
13 kwi 21:04
Mila:

równanie: (k−2)x
2−(k+1)x−k=0
a)
1) k=2 to otrzymujemy równanie :
−3x−2=0
lub
2) k≠2
Δ=(k+1)
2+4*k*(k−2)=k
2+2k+1+4k
2−8k=5k
2−6k+1
i
2.2) x
1*x
2>0 ⋀x
1+x
2<0
| | −k | | k+1 | |
x1*x2= |
| >0⇔k∊(0,2) i |
| <0⇔(k+1)*(k−2)<0⇔k∊(−1,2)⇔x∊(0,2) |
| | k−2 | | k−2 | |
3) (1 ⋁2) suma warunków
Czerwoną kropkę dodałam dla k=2 z (1) warunku.
Za chwilę (b)
13 kwi 21:48
salamandra: Dziękuję Milu, w sumie warunków chyba powinno być (1;2), a nie <1;2>, bo z x1+x2 mamy (1;2)?
13 kwi 22:23
salamandra: nie było pytania

już jasne
13 kwi 22:27
Mila:

b)k≠2
| | 1 | |
1) (*) Δ≥0⇔k≤ |
| lub k>2 |
| | 5 | |
|x
1|+|x
2|≤1 /
2⇔
(x
1+x
2)
2−2x
1*x
2+2|x
1*x
2|≤1⇔
| | k+1 | | 2k | | −k | |
( |
| )2+ |
| +2*| |
| |≤1 i (*) |
| | k−2 | | k−2 | | k−2 | |
| | −k | | −k | |
2) | |
| |= |
| dla (−k)*(k−2)≥0⇔k∊<0,2) i (*)⇔ |
| | k−2 | | k−2 | |
| | k+1 | | 2k | | −k | |
Wtedy mamy nierówność:( |
| )2+ |
| +2* |
| ≤1 ⇔ |
| | k−2 | | k−2 | | k−2 | |
(k+1)
2≤(k−2)
2⇔
============
lub
| | −k | | k | |
3)| |
| |= |
| dla k< 0 lub k>2 i Δ≥0 |
| | k−2 | | k−2 | |
Wtedy mamy nierówność:
| | k+1 | | 2k | | k | |
( |
| )2+ |
| +2* |
| ≤1 |
| | k−2 | | k−2 | | k−2 | |
U{(k+1)
2+4k*(k−2)}{(k−2)
2≤1 /*(k−2)
2
k
2+2k+1+4k
2−8k≤k
2−4k+4⇔
4k
2−2k−3≤0
Δ=52
| 1−√13 | | 1+√13 | |
| ≤k≤ |
| i k< 0 lub k>2 i Δ≥0⇔ |
| 4 | | 4 | |
===============
4) Suma (**),(****)
==================
13 kwi 22:53
salamandra: Dzięki
13 kwi 23:23