Uprość wyrażenie
kubek: Uprość wyrażenie:
Jeżeli komuś sięuda to może jakies rady gdzie szukać podobnych rówńan oraz sposobów do ich
rozwiązywania bo niestety poprzez wyszukiwanie w google znadjuje tylko te najprostsze
posiadające miejsca zerowe.
13 kwi 19:30
Szkolniak: x
4+x
2+1=x
4+2x
2+1−x
2=(x
2+1)
2−(x)
2=(x
2−x+1)(x
2+x+1)
| x4+x2+1 | | (x2−x+1)(x2+x+1) | |
| = |
| =x2−x+1 |
| x2+x+1 | | x2+x+1 | |
13 kwi 19:33
ABC:
x4+x2+1=x4+2x2+1−x2=(x2+1)2−x2=(x2+1−x)(x2+1+x)
standardowa sztuczka
13 kwi 19:34
kubek: Matko jakie proste aż wstyd, ale dziękuje bardzo xD
13 kwi 19:35
Kot: Działamy na liczbach rzeczywistych, @kubek? Jeśli tak, to powyższe rozwiązanie ma sens, bo
równanie z mianownika nie będzie miało pierwiastków rzeczywistych i jest zawsze różne od 0
13 kwi 19:39
kubek: Korzystająć z okazji powie mi ktoś czy dobrze rozlozylem? W poleceniu trzeba bylo na iloczyn
czterech wielomianó:
x8 + x4 +1=
x8 + 2x4 +1 − x4=
(x4+1)2 − x4=
(x4+1)2 − (x2)2=
(x4+1−x2)(x4+1+x2)=
(x4+2x2+1−3x2)(x4+2x2+1−x2)
((x2+1)2 − 3x2)((x2+1)2 − x2)
(x2 + 1 − √3x)(x2 + 1 + √3x)(x2+1−x)((x2+1+x)
13 kwi 19:51
Szkolniak: jest ok
13 kwi 20:26