Masz...
Ola: Masz do wyboru zbiór liczb (3,2,5) które mogą się powtarzać, oraz działania (musisz wykorzystać
mnożenie raz oraz dodawanie lub odejmowanie). Jeśli wykorzystasz dodawanie nie mzoesz
wykorzystać już odejmowania. Jak uzyskasz wynik 19?
Przykład wynik 16 : 3+5*2=16
13 kwi 18:12
janek191:
19 = 3*5 + 2*2
13 kwi 18:17
f123: 19 = 5 * 5 − 3 * 2
13 kwi 18:39
Ola: Tak tylko problem w tym, że mnożenie można wykorzystać tylko raz

3
13 kwi 18:52
f123: Super, ale nie wynika to z polecenia, jakie podalas
13 kwi 18:54
f123: Co mozna ile razy wykorzystac
13 kwi 18:55
f123: (5 + 2) * 3 − 2
13 kwi 19:00
Ola: 1 raz mnożenie
1 raz dodawanie
1 raz odejmowanie z czego gdy zostanie już wykorzystane dodawanie nie można juz wykorzystać
odejmowania i na odwrót
13 kwi 19:03
Leszek: @Ola , ale Twoj podany przyklad dla liczby 16 jest zly !popraw !
13 kwi 19:07
wmboczek: Nie da się, chyba że 3,2,5 to cyfry, z których można składać liczby
23−2*2
13 kwi 20:39
Leszek: To w takim razie w tresci zadania powinno byc napisane z cyfr{ 2;3;5} ktore ........
( bo z cyfr mozna tworzyc wiele liczb , ......)
Wowczas wpis @wmboczek jest prawidlowy !
np. 53 − 5*3= 48 i.t.d
13 kwi 21:34
Leszek: Sorry : 53 − 5*3= 38
13 kwi 21:35
Leszek: Lub : 25−2*3 = 19
13 kwi 21:42
Leszek: Ale wowczas to problem dla V kl. podstawowki
13 kwi 21:43
Zkam: Nie uzyskasz takiego wyniku
13 kwi 23:22