Uzasadnij zbiór wartości funkcji
Joseph Tym: Uzasadnij, że zbiorem wartości funkcji
x2 + 14x + 9x2 + 2x + 3
jest przedział <−5; 4>
13 kwi 17:40
13 kwi 17:41
wredulus_pospolitus:
Wskazówka:
| | x2 + 2x + 3 +12x + 6 | | 2x+1 | |
f(x) = |
| = 1 + 6 * |
| |
| | x2 + 2x + 3 | | x2+2x+3 | |
13 kwi 17:42
Szkolniak: x
2+14x+9=mx
2+2mx+3m
x
2−mx
2+14x−2mx+9−3m=0
(1−m)x
2+(14−2m)x+9−3m=0 (sprawdzamy że dla m=1 istnieje rozwiązanie)
Równanie to ma rozwiązanie wtedy, gdy Δ≥0:
Δ=−8m
2−8m+160
−8m
2−8m+160≥0
m
2+m−20≤0
(m+5)(m−4)≤0
m∊<−5;4>
ZW
f: <−5;4>
13 kwi 17:48