Batoniki
siema: Dziewięć jednakowych batoników kosztuje 11 złotych z groszami, a 13 takich samych kosztuje 15
złotych z groszami. Ile kosztuje jeden baton?
13 kwi 17:33
janek191:
1,23 zł
13 kwi 17:48
siema: Jakieś wytłumaczenie?
13 kwi 17:48
Saizou :
bardzo ścisły termin "z groszami"
13 kwi 17:52
siema: Niestety tak to ma wyglądać i trzeba sięsporo nagłowić, aczkolwiek odpowiedź pana wyżej jest
prawidłowa
13 kwi 17:56
ABC:
sporo nagłowić to lekka przesada

12/9=1.333333...
11/9=1.2222222...
16/13=1.230769231...
15/13=1.153846154...
i ponieważ grosze mają tylko 2 miejsca po przecinku to jedyna wspólna wartość dla przedziałów
to 1.23
13 kwi 17:59
siema: A dlaczego w twoim rozwiązaniu nie pasowałoby na przykład 1.22?
13 kwi 18:03
ABC: bo 9 razy 1.22 to 10.98 zł , nie dociągasz do 11 zł
dolna granica to 11 zł dzielone przez 9 ale musisz zaokrąglić w górę
13 kwi 18:05
Mila:
11<9c<12 /:9
| 11 | | 12 | |
| <c< |
| ⇔ 1.222...<c<1.3333... |
| 9 | | 9 | |
i
15<13c<16 /:13
| 15 | | 16 | |
| <c< |
| ⇔ 1.153....<c<1.23076... |
| 13 | | 13 | |
c=1.23zł
13 kwi 18:46