parametr
Kasia: Znajdz zboiór punktów (a;b) , jeżeli dla prarametru a i b równanie a 4x 3−3a 2x+b=0 ma
wyłącznie trzy różne pierwiastki.
13 kwi 17:17
ICSP: Masz sobie równanko:
x
3 − Ax + B = 0
gdzie A i B są pewnymi liczbami rzeczywistymi.
Równanie to ma trzy różne miejsca zerowe gdy posiada dwa ekstrema różnych znaków tzn:
jeśli x
1 , x
2 zerują pochodną funkcji f(x) = x
3 − Ax + B to zachodzi taki waruneczek:
f(x
1) * f(x
2) < 0
co po podstawieniu i przekształceniu daje warunek na trzy różne miejsca zerowe funkcji f(x) =
x
3 − Ax + B dany nierównością:
i to w sumie tyle.
13 kwi 18:00
Kasia: Ale co podstawiamy i przekształcamy?
13 kwi 18:47
ICSP: no liczby.
Dowolne, dzięki temu uzyskujemy bardzo ogólny wzór.
13 kwi 18:57
Kasia: Nadal nie wiem skąd ta ostatnia nierówność
13 kwi 23:16
Kasia : Skad to (A/3)3+(B/2)2
14 kwi 09:37
ICSP: z nierówności
f(x1)f(x2) < 0
gdzie x1 , x2 zerują pochodną funkcji f(x) = x3 + Ax + B
nie mam pojęcia dlaczego wcześniej dałem minus.
Schemat jest następujący:
Policz pochodna −> wyznacz jej miejsca zerowe −> podstaw do nierówności −> przekształć
nierówność −> dostaniesz warunek na trzy różne miejsca zerowe
14 kwi 10:51
Kasia : Cos mi wychodzą skomplikowane przekształcenia x=√−A/3 lub x=−√−A/3
i teraz wstawiamy do f(√−A/3)*f(−√−A/3) i wychodzą dość skomplkowane rachunki
Nie da się wykonać tego łatwiej? To jest zdanie maturalne
14 kwi 11:15
Jerzy:
A co ty wogóle liczysz ?
14 kwi 11:25
Kasia : Miejsca zerowe pochodnej f(x) = x3 + Ax + B
14 kwi 11:31
Jerzy:
Przecież twoja f(x) = a4x3 − 3a2x + b
14 kwi 11:33
ICSP: Zróbmy ten schemat dla twojego przykładu:
a
4x
3−3a
2x+b=0
musi być a ≠ 0 zatem po podzieleniu
| | 3 | | b | |
Definiuję f(x) = x3 − |
| x + |
| = 0 |
| | a2 | | a4 | |
f(1/a) * f(−1/a) < 0
może obliczenia będą trochę wygodniejsze.
14 kwi 11:34
ICSP: Jednak nadal uważam, że lepiej jest zrobić przypadek ogólniejszy a potem z niego skorzystać.
Tak samo rozwiązuje się w liceum równania kwadratowe.
Wprowadza się taki znaczek Δ i nazywa się go deltą.
Następnie mówi się, że ta delta to jest opisana pewnym wzorem.
Pierwiastki też magicznie okazują się jakoś od niej zależne.
Jednak w większości przypadków ni jest tłumaczone w jaki sposób ta delta jest wyznacza.
Można zrobić identycznie
Mamy równanie x
3 + Ax + B = 0
| | A | | B | |
wprowadzam sobie deltę wzorem : Δ = ( |
| )3 + ( |
| )2 |
| | 3 | | 2 | |
Dla tak oznaczonej delty mam
x
3 + Ax + B = 0 posiada
1 pierwiastek rzeczywisty gdy Δ > 0 (jest nawet znany wzór na ten pierwiastek)
3 pierwiastki rzeczywiste (w tym jeden dwukrotny) gdy Δ = 0
3 rożne pierwiastki rzeczywiste gdy Δ < 0
14 kwi 11:39
Kasia : Czyli (b2−9a2)*a8<0 tak?
14 kwi 11:59
Jerzy:
Pokaż, jak to liczysz.
14 kwi 12:04
ICSP: mi wychodzi
a2(b2 − 4a2) < 0
czyli
b2 < 4a2
14 kwi 12:35