Rozwiąż równanie i przeprowadź analizę zależności
Joseph Tym: Rozwiąż równanie z niewiadomą x i przeprowadź analizę ilości rozwiązań w zależności od
parametru a.
x−2ax+2a − x+2ax−2a = 4a24a2−x2
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję
13 kwi 17:03
Joseph Tym: Po prawej stronie równanie jest w liczniku 4a2, a w mianowniku 4a2−x2
13 kwi 17:04
Leszek: Wspolny mianownik : 4a2 − x2
Po uzupelnieniu otrzymasz :
−( 2a− x)2 + (2a+x)2 = 4a2
zapisz odpowiednie zalozenie : 4a2 − x2 ≠0
Wynik dla a≠0 , x= a/4
13 kwi 17:20
Joseph Tym: Zrobiłem do wspólnego (x−2a)(x+2a), wyszło mi:
4a(a−2x) = 0
Więc a=0 v a=2x, widzę, że dla a = 0 jest nieskończenie wiele rozwiązań minus x=0, drugiego
warunku nie potrafię rozwiązać.
Nie wiem też jak to poprawnie zapisać.
13 kwi 17:29
Leszek: Czy w liczniku po prawej stronie jest ( 4a2 ) czy tez jest ( −4a2) ? ? ?
13 kwi 17:31
Leszek: Do pisania ulamkow uzywaj duzej litery U{ }
13 kwi 17:32
Joseph Tym: 4a2, ten minus to jest kreska ułamkowa podniesiona przez potęgę, sorki
13 kwi 17:41