.
Monia:

Dane są dwa trójkąty równoboczne, z których każdy ma obwód równy 12 cm. Trójkąty te nałożono na
siebie tak, że odpowiednie pary ich boków są do siebie równoległe (zobacz rysunek). Oblicz
obwód zacieniowanego sześciokąta. Przedstaw swoje rozumowanie.
13 kwi 16:33
wredulus_pospolitus:
a coś więcej wiadomo odnośnie boków tego wielokąta, położenia boków tych trójkątów
13 kwi 16:39
Monia: Właśnie nie XD
13 kwi 16:42
ABC: możesz wyprostować te boki i w sumie masz 2/3 obwodu trójkąta czyli 24 cm
13 kwi 16:46
ABC:
wróć przeczytałem że bok ma 12 cm

, masz 8 cm w takim razie
13 kwi 16:47
Eta:

3a=12 ⇒ a=4
a=z+x+y=4
Obwód takiego sześciokąta
2a =8
13 kwi 16:51
Monia : Pięknie dziękuję <3
13 kwi 16:53
wredulus_pospolitus:
ach ... obwód trzeba było ... myślałem że pole
13 kwi 16:54