Pomocy :(
Monia: Za pięć ozdobnych kopert (wszystkie w tej samej cenie), trzy jednakowe znaczki oraz trzy kartki
okolicznościowe (wszystkie w tej samej cenie) trzeba zapłacić 24 złote. Za trzy ozdobne
koperty. pięć takich znaczków i trzy okolicznościowe kartki trzeba zapłacić 26 zł.
a) Co jest tańsze: ozdobna koperta czy znaczek? O ile tańsze? Przedstaw swoje rozumowanie.
b) Ile trzeba zapłacić za 8 kopert i 3 karty okolicznościowe? Wyjaśnij, w jaki sposób można
obliczyć ten koszt.
13 kwi 16:25
wredulus_pospolitus:
k − cena koperty
z − cena znaczku
ko − cena kartki okolicznościowej
5k + 3z + 3ko = 24
3k + 5z + 3ko = 26
z tego mamy:
−2k + 2z = 2 −−−> z = 1 + k (odpowiedź do (a) )
do (b)
skoro wiemy, że z = 1+k
to:
5k + 3(1 +k) + 3ko = 5k + 3 + 3k + 3ko = 8k + 3ko + 3 = 24 −−−> 8k + 3ko = 21
13 kwi 16:37
Monia: A da się obliczyć konkretne kwoty ?
13 kwi 16:43
Monia: Bo mam zaćmienie
13 kwi 16:43
Monia :
13 kwi 16:57
wredulus_pospolitus:
Co ma oznaczać 'konkretne kwoty'

Nie da się jednoznacznie wyznaczyć konkretnych kwot każdego z produktów. Znamy jedna zależność
pomiędzy ceną koperty a ceną znaczku
13 kwi 17:09