stereometria
anonim123: Dany jest trójkąt prostokątny. Niech V1 i V2 oznaczają objętości brył powstałych w
wyniku obrotu tego trójkąta kolejno wokół obu przyprostokątnych, a V3 − wokół
| | 1 | | 1 | | 1 | |
przeciwprostokątnej. Wykaż, że |
| + |
| = |
| . |
| | V12 | | V22 | | V32 | |
13 kwi 14:39
Saizou :
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V3= |
| πr2x+ |
| πr2y= |
| πr2c |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
c=
√a2+b2
i teraz rachunki
13 kwi 15:25
anonim123: Nie potrafię sobie wyobrazić dlaczego V3 jest równe tyle co napisałeś
13 kwi 15:44
anonim123: Mogę prosić o rysunek tylko przypadku opatrzonego zapisem V
3
13 kwi 16:11
Eta:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
V3 = |
| π r32h1+ |
| πr32h2 = |
| πr32*(h1+h2) |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
V
3=πa
2b
2/3c
13 kwi 16:19
anonim123: | | ab | |
Skąd w rozwiązaniu r3= |
| |
| | c | |
13 kwi 16:35
Eta:
| | ab | | c*r | | ab | |
PΔ= |
| i PΔ= |
| ⇒ r= |
| |
| | 2 | | 2 | | c | |
13 kwi 16:40
anonim123: A w ostatniej linijce wyrażenie jest pomnożone przez 3c?
13 kwi 16:49
Eta:
Podzielone przez 3c
13 kwi 16:52
Eta:
| | 1 | | a2b2 | |
V3= |
| πr32c r32= |
| |
| | 3 | | c2 | |
13 kwi 16:54
anonim123: Dziękuję
13 kwi 17:02