Równanie
Angelinade: Rozwiąż układ równań
{x=13 (mod 16)
{x=14 (mod 27)
{x=16 (mod 59)
13 kwi 13:54
Mariusz:
1 = 3*27 − 5*16
x ≡ (3*27*13−5*16*14 )mod 432
x ≡ 365 mod 432
x ≡ 16 mod 59
432−59*7=432−413=19
19=432−59*7
2=59−3*19
1=19−9*2
1=432−59*7−9*(59−3*19)
1=432−16*59+27*19
1=432−16*59+27*(432−59*7)
1=28*432−(16+189)*59
1=28*432−205*59
x ≡ 365 mod 432
x ≡ 16 mod 59
x ≡ (28*432*16−205*59*365)mod 25488
13 kwi 16:41
Adamm:
x=13 (mod 16)
x=14 (mod 27)
x=16 (mod 59)
59 = 11 (mod 16)
13 = 16+k59 = 5k (mod 16)
16 = 3*5+1 ⇒ 5−1 = 13 (mod 16)
k = 132 = (−3)2 = 9 (mod 16)
x = 16+9*59 (mod 16*59)
x = 14 (mod 27)
16+9*59+m*16*59 = 16+9*5+m*(−11)*5 = 61−55m = 7−m = 14 (mod 27)
m = 20 (mod 27)
x = 16+9*59+20*16*59 (mod 27*16*59)
13 kwi 16:59
Adamm:
zgubiłem minusa
13 = 16+k59 = −5k (mod 16)
k = −9 = 7 (mod 16)
x = 16+7*59 (mod 16*59)
x = 14 (mod 27)
16+7*59+m*16*59 = 16+7*5+m*(−11)*5 = 61−55m = −3−m = 14 (mod 27)
m = 10 (mod 27)
x = 16+7*59+10*16*59 (mod 27*16*59)
13 kwi 17:07
Angelinade: To w końcu które jest dobre rozwiązanie? Bo zgłupiałam
13 kwi 17:43
Adamm: odpowiedzi mamy te same
13 kwi 17:47
Angelinade: Okey dzięki
13 kwi 17:57
Mariusz:
Ja użyłem chińskiego twierdzenia o resztach tylko po prostu nie chciało mi się tego wymnażać
Poczytaj o chińskim twierdzeniu o resztach i poćwicz je sobie jeszcze na innych układach
13 kwi 18:04