.
Kappa: Szymon zbudował prostopadłościan z jednakowych klocków sześciennych. Asia zdjęła najwyższą
warstwę klocków składająca się z 77 klocków. Następnie Marek zdemontował warstwę z boku
zawierającą 55 klocków. Na koniec Ola zdemonotwala warstwę z przodu. Ile klocków pozostało w
tak pomniejszonym prostopadłościanie. Przedstaw swoje rozumowanie.
13 kwi 13:51
Jerzy:
6*6*10 = 360
13 kwi 14:25
Jerzy:
Początkowe wymiary: podstawa 7 x 11 i wysokość 6
13 kwi 14:27
Jerzy:
Upss ...5*5*10 = 250
13 kwi 14:30
Jerzy:
Dalej do d.... 5*6*10 = 300
13 kwi 14:34
Jerzy:
Uzasadnienie:
Początkowe wymiary: 6*7*11. Zdejmujemy po jednej warstwie z każdego wymiaru (kolejność nie ma
znaczenia , czyli zostaje 5*6*10
13 kwi 14:38