Indukcja podzielności
Angelinade: Wykaż, że 19• 9n −8n − 3 jest podzielne przez 16 jeżeli n∊N
13 kwi 13:50
janek191:
1) n= 1
19*91 − 8*1 − 3 = 171 − 11 = 160 = 16*10
2)
Zakładam podzielność przez 16 dla liczby n >1
zatem
19*9n − 8 n − 3 = 16 t , gdzie t ∊ℕ
czyli 19*9n = 16 t+ 8 n + 3
Mamy pokazać podzielność dla n + 1
19*9n+1 − 8*(n +1) − 3 = 9*19*9n − 8 n − 11 =
= 9*( 16 t + 8 n + 3) − 8 n − 11 =
= 9*16 t+ 9*8 n + 27 − 8 n − 11 =
= 9*16 t + 8*8 n + 16 = 16*( 9 t + 4 n + 1) = 16 k − liczba podzielna przez 16
co na zasadzie indukcji matematycznej kończy dowód.
13 kwi 18:14