.
abc: Czy suma funkcji całkowalnej i funkcji niecałkowalnej może być funkcją całkowalną?
13 kwi 13:00
Leszek: Nie , iloczyn tak np.
f(x) = x , g(x) = ex2
∫ xex2 dx = [ x2 = t ⇒ dx = dt/2x ] = (1/2) ∫ et dt = .......
13 kwi 13:07
ICSP: Chciałem zauważyć, ze funkcje f(x) = x , g(x) = ex2 są całkowalne jako funkcje ciągłe.
13 kwi 13:09
Leszek: Ale ∫ ex2 dx = ....nie ma funkcji pierwotnej , tylko dla calki oznaczonej mozna
zastosowac
odpowiednie funkcje specjalne i otrzymac konkretna wartosc !
Definicja calki : ∫ f(x) dx = F(x) + C , f(x) − ciagla , F (x) − funkcja pierwotna taka ze
F '(x) = f(x)
13 kwi 13:16
Leszek: np.
f(x) = 1/x
g(x) = sin x
| | sinx | |
Calka ∫ |
| dx = si(x) , sinus calkowy ........ |
| | x | |
13 kwi 13:20
ICSP: ∫ex2 dx ma funkcję pierwotną (bo jest całkowalna)
Inna sprawa, że nie potrafimy jej przedstawić za pomocą funkcji elementarnych
13 kwi 13:27
Leszek: W rachunku rozniczkowym i calkowym nie wystarczy aby funkcja byla ciagla .
np. f(x) = | x −1| jest ciagla ale nie jest rozniczkowalna
tak samo . g(x) = √ x2 + 6x+9 = | x +3 |
13 kwi 13:27
Leszek: Funkcje nieciagle rowniez maja pochodna np. delta Diraca , sa to dystrybucje .
13 kwi 14:04