s
f123: Uzasadnij, ze dla dowolonych liczb calkowitych k i l istnieja taike liczby calkowite p, q, r, s
takie, ze zachodzi rownosc k6 − l6 = (p2 − q2)(r2 − s2)
13 kwi 12:19
ICSP: k6 − l6 = (k2 − l2)[k4 + k2l2 + l4] = (k2 − l2)[(k2 + l2)2 − (kl)2]
Teraz wystarczy wskazać p,q,r,s w zależności od k i l .
13 kwi 12:21
f123: @ICSP hmm a jak to zrobic
13 kwi 12:24
Bart: p=k, q=l , r=k2+l2, s=kl
13 kwi 12:25
ICSP: przyrównaj
13 kwi 12:26
::
Prosto, tak:
k=p i q=l i r=k2+l2 i s=kl
13 kwi 12:26
ICSP: Bart dobrze.
Teraz krótkie uzasadnienie, że p,q,r,s są całkowite.
Koniec.
13 kwi 12:26