parametr
Bart: Dla każdego x∊ (−3; −1], wyzncz taki parametr a , że x4−8x2+4 ≠ ax2.
13 kwi 10:41
f123: x4 − (8 + a)x2 + 4 = 0
13 kwi 11:52
Bart: Czemu tak?
13 kwi 11:55
f123: W sensie? Ok, przerzucam na lewa strona wyraz po prawej stronie i wyciagam "x2" przed nawias
13 kwi 11:59
f123: Teraz robisz podstawienie t = x2, t > 0 i zauwaz, ze a > 0, czyli aby to rozwiazanie nie mialo
rozwiazan, delta musi byc ujemna
13 kwi 12:00
Jerzy:
@f123,przeczytaj uważnie treść zadania.
13 kwi 12:03
f123: mhmm, chyba rano to zly okres na rozwiazywanie zadan (przynajmniej dla mnie), wroce tu za okolo
3h
13 kwi 12:06
ite: Maturę będziesz pisać rano...
13 kwi 12:27
Bart: ite
jak to rozwiązć?
13 kwi 12:28
f123: @ite racja, ale matura przed matura nie bede szedl spac o 4 rano
13 kwi 12:31
f123: No dobra, w takim razie jak to inaczej rozwiazac jesli nie przez podstawienie?
13 kwi 12:32
ICSP: x4 − (8 + a)x2 + 4 ≠ 0 dla każdego x ∊ (−3 ; −1]
jeżeli x2 zniknie dostanę równanie x4 + 4 ≠ 0 które jest prawdziwe.
Wybieram zatem a = −8.
13 kwi 12:32
f123: @ICSP i tyle?
13 kwi 12:33
ICSP: Należało znaleźć a.
Znalazłem
Więc koniec.
Nie zawsze aby rozwiązać zadanie musisz dokonać zaawansowanych rachunków.
13 kwi 12:35
Bart: To są wszystkie a?
13 kwi 12:42
ICSP: Oczywiście, że nie.
Nie pytają o wszystkie.
13 kwi 12:43
Bart: A jak znaleźć wszystkie?
13 kwi 12:44
ICSP: Po co szukać wszystkich?
Proszą Ciebie o jedną konkretną wartość.
13 kwi 12:46
Bart: Dla każdego x∊ (−3; −1], wyzncz takie parametry a , że x4−8x2+4 nie jest równe ax2.
Sorry, treść była taka jak powyżej.
13 kwi 12:54
ICSP: f(x) = x4 −(8+a)x2 + 4
Patrzymy kiedy równanie f(x) = 0 ma pierwiastek w przedziale (−3 ; −1]
1o f(−1) = 0
2o f(3) * f(−1) < 0 − w przedziale (−3 ; 1] znajduje się jeden pierwiastek
3o f(3) * f(−1) > 0 i w przedziale (−3 ; 1] znajduje się lokalne minimum mniejsze lub równe 0.
− w przedziale (−3;1] znajdują się dwa pierwiastki
13 kwi 13:01
Bart: A czemu przenisłes to na jedną stronę?
13 kwi 13:08
Bart: I jak polczeę te a to potem R−"ten a" i będzie odpowiedź?
13 kwi 13:08
ICSP: Tak.
13 kwi 13:09