Przebieg zmienności funkcji
Mires: Mam zadnie do rozwiązania. Zbadać przebieg zmienności funkcji i sporządzić jej wykres
y=(x2+x+1)/(x2−1)
Utknąłem na monotoniczności i ekstremach funkcji oraz wklęsłości / wypukłości i punktach
przegięcia funkcji. Coś mi nie wychodzi i nie wiem co robię źle. Prosiłbym o rozwiązanie tego
abym mógł zobaczyć co robię źle. Z góry dziękuj za pomoc.
13 kwi 10:40
f123:
−x(x + 4) = 0 => x == 0 (maksimum) || x == −4 (minimum)
13 kwi 11:58
Jerzy:
Odwrotnie.
13 kwi 12:01
f123: ?
13 kwi 12:02
13 kwi 12:02
f123: Poczekaj tak patrze, i sam mysle co napisalem (dopiero wstalem)
13 kwi 12:04
Jerzy:
To ja się pomyliłem.Widziałem drugie miejsce zerowe x = 4
13 kwi 12:06
f123: @Jerzy tez widze ze napisalem "==" oraz "||"
13 kwi 12:07
piotr: d/dx((x2 + x + 1)/(x2 − 1)) = −(x2 + 4 x + 1)/(x2 − 1)2
13 kwi 12:13
f123: @piotr no tak, zgubilem −1
13 kwi 12:14
Mires: Dlaczego pochodna z x2+x+1 to (−x2−4x)/(x2−1)2 ?
13 kwi 12:15
f123: @Mires jescze −1 powinno byc w liczniku
13 kwi 12:17
Mires: w drugiej pochodnej wychodzi mi wielomian 5 stopnia da się z ty coś zrobić?
13 kwi 12:17