Funkcja liniowa
Ipirks: Proszę o sprawdzenie
1a)zrób rownania prostej rownolegleh. Do K :
K:y = 3x + 2
Odp: a1= a2 zatem y= 3x −2 lub y=3x +3 itp?
K:y= −2x +1
Odp y= −2x +2
1b)
Prostopadłej do k i zawierająca punkt P
K:y = 3x +2 ,P(−1,4)
Odp: a1 * a2 =−1 zatem
K:y = −2x +1 , P(3,−2)
2.wyznacz współczynnik m dla których proste są równoległe
A)
l:y= (2m−3)x + 4. K:y= 5x−2
a1=a2
2m−3 = 5
M= 4
B )
L:y=(5−3m)x−7. K:y=(4m−1)x+5
5−3m= 4m−1
6=7m
M= 6/7
2.wyznaacz współczynnik m dla których proste są prostopadle
A)
L:y= −x+8. K:y=(5m+11)x−4
A1*a2= −1
A1= −1
5m+11=1
M= −2
B)
L:y =(2m−1)x k:y= (1−4m)x
(2m−1) * (1−4m) =−1
2m−8m
2−1+4m=−1
−8m
2+6m=0


∆= 36
X1=0
13 kwi 09:55
ford:
w początkowym zadaniu 1a) podaj dokładne polecenie bo mam wrażenie że czegoś brakuje
| | 1 | | 2 | |
w końcowej odpowiedzi do 1b) brakuje x−sa, tzn. zamiast Y=− |
| +3 |
| powinno być |
| | 3 | | 3 | |
ale to pewnie błąd nieuwagi przy przepisywaniu, a nie niewiedzy
w 2B
L:y =(2m−1)x k:y= (1−4m)x
| | 3 | | 3 | |
zamiast X2 = − |
| powinno być X2 = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | 3 | |
i liczby 0 oraz |
| to szukane wartości m |
| | 4 | |
13 kwi 10:02
Ipirks: 1.Napisz równanie prostej
A równoległej
B Prostopadłej do Prostej I zawierającej punkt P gdy:
a)k:y= 3x +2 P=(−1,4)
b)k:y=−2x+1, P=(3,−2)
13 kwi 10:19
ford:
no to 1a) źle jest.
Masz rację że trzeba wykorzystać a1 = a2 ale współczynnik b nie wstawiasz dowolny jaki Ci się
podoba.
Napiszę rozwiązania do 1a):
a) k:y= 3x +2 P=(−1,4)
a1 = a2
4 = 3*(−1) + b
b = 7
y = 3x+7
b) k:y=−2x+1, P=(3,−2)
a1 = a2
−2 = −2*3 + b
b = 4
y = −2x+4
13 kwi 10:24
Ipirks: Ok już rozumiem swój błąd w tym zadaniu, dziękuję
13 kwi 10:31