| 1 | ||
przy czym |BK|= | |AB|,zaś punkt M∊AC i punkt N∊BC | |
| 3 |
α = 60o
wyznacz 'c' zależne od 'a' ; 'b' zależne od 'a'.
| b*c*sinα | ||
Oblicz pole trójkąta MNK ze wzoru: P = | ||
| 2 |

| 9√3 | ||
PΔABC=1/2*3x*3x*sin60= | x2 | |
| 4 |
| √3 | ||
PΔAMK=1/2x*2x*sin60= | x2 | |
| 2 |
| 3√3 | ||
PΔMNK=PΔABC−3*PΔAMK= | x2 | |
| 4 |
| 3√3 | a2 | a2√3 | ||||
jeśli mamy dany bok a to x=1/3*a to PΔMNK= | * | = | ||||
| 4 | 9 | 12 |
| 49a2√3 | ||
PΔKMN= | ||
| 720 |
Ja liczyłam dla |AB|=6a
| 49a2√3 | ||
P= | ||
| 20 |
|AB|=6a , h=3√3 |DK|=a to |CK|=2√7a , |CS|=a√7
i z trójkątów "ekierek"
|FK|=2a√3 i |EK|=a√3 ...... pozostałe oznaczenia na rysunku
z podobieństwa trójkątów:
KFC i MSC oraz KEC i NSC z cechy (kk)
| 2a√3 | 4a | a√3 | 5a | ||||
= | i | = | |||||
| |MS| | a√7 | ||NS| | a√7 |
| a√21 | a√21 | |||
to |MS|= | i |NS|= | |||
| 2 | 5 |
| 7a√21 | ||
|MN|= | ||
| 10 |
| 1 | 1 | 7a√21 | ||||
P(KMN)= | *|MN|*|KS| = | * | *a√7 | |||
| 2 | 2 | 10 |
| 49a2√3 | ||
P(KMN)= | ||
| 20 |