trygonometria
anonim123: Udowodnij że sin2alfacosalfa−cos2alfasin3alfa=−cos4alfasinalfa
12 kwi 20:27
f123: Skorzystaj ze wzoru sinαcosβ i koniec zadania.
12 kwi 20:33
f123: Ok, juz ci rozpisuje
12 kwi 20:36
f123: | 1 | | 1 | | 1 | |
| (sin3a + sina) − |
| (sin5a + sina) = |
| (sin3a + sina − sin5a − sina) = |
| 2 | | 2 | | 2 | |
| | 1 | |
− |
| (sin5a − sin3a) = −cos4asina |
| | 2 | |
12 kwi 20:38
anonim123: Nie rozumiem ostatniego przekształcenia które prowadzi do wyniku.
12 kwi 21:48
f123: zerknij na wzor sinx − siny
12 kwi 23:00
anonim123: Dziękuję
13 kwi 12:47